Bewoners vertellen

'Als je niet in actie komt, gebeurt er ook niets'

Af en toe heeft Wil Binkhorst ineens “zo’n bui”, zoals ze het zelf noemt. Dan loopt ze door haar buurt en maakt ze een lijstje van de dingen die haar opvallen. Onlangs arriveerde zo’n lijstje bij ons. Het onderwerp: het onverzorgde groen in de omgeving. Wil heeft goede hoop dat de lijst binnenkort de prullenbak in kan. “Wijk- en buurtbeheer heeft het al opgepakt!”

'Nooit meer kopen wij op afbetaling'

Onze collega's Marianne en Corrie zien het vaker: mensen die te goed van vertrouwen zijn bij de financiële verplichtingen die ze aangaan, zoals Marrie en Abdel. Gelukkig vroegen ze ons om hulp. Daarmee voorkwamen ze dat ze hun huis uit moesten. Sterker nog, ze zijn er helemaal bovenop gekomen én wonen nu in een grotere woning.

'Met kerst kan ik hier heerlijk kokkerellen'

Aan het Schuttersveld vervangen we in korte tijd 67 keukens. Wendy Jamin is een van de eersten die aan de beurt was. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling. Vol trots liet ze ons zien hoe het geworden is.

‘In de Buurttuin is ons nieuwe thuis’

Maar liefst 39 jaar woonden Wim en Ans Wöhler in een maisonnette aan de Scheepvaartweg. Nu wonen ze aan de Burgemeester van Haarenlaan in een seniorenwoning In de Buurttuin. “Dit is een topplek”, vinden ze.

'Mijn uitzicht is net een ansichtkaart'

Luuk Peeters woont een dik half jaar in de vernieuwde Wiltonflat en geniet nog iedere dag van het uitzicht. Vanuit zijn serre op de bovenste etage wijst hij enthousiast naar de grootste molens ter wereld. “Met een beetje goede wil kan ik ze alle zeven zien. Dat is toch geweldig?"

‘Hier kan ik altijd actief blijven.’

Slobodan Dutina kwam 53 jaar geleden als profvoetballer naar Schiedam. Nu woont hij in onze Heijermansflat. Met het activiteitencentrum is hij erg gelukkig. 'Als ik stop met het geven van trainingen, kun je me daar vast nog veel vaker vinden!'

'We doen dit allemaal met mekaar.'

Sjaak Bijloo runt samen met 30 vrijwilligers het succesvolle activiteitencentrum Hof in Zuid. Waarom dat zo goed gaat? ‘Omdat we elkaar vertrouwen', vertelt hij. 'Als je elkaar niet meer vertrouwt, kun je beter stoppen.’

'Had ik maar eerder hulp gezocht.'

Sonja leefde drie jaar uit een koffer en trok samen met haar 14-jarige dochter van vriendin naar vriendin. Bij Elckerlyc krijgt ze de kans haar leven weer op de rit te zetten. Ze woont nu in een van de woningen die wij aan deze organisatie ter beschikking stellen.

'Ik wilde nog niet met pensioen.'

Imro Stippel woonde 25 jaar lang in Nederland. In 2005 remigreerde hij naar Suriname. Maar in oktober 2020 keerde hij weer terug. Reden? In Suriname ga je als je 60 wordt met pensioen. En daar had hij nog helemaal geen zin in. Nu woont hij in een seniorenwoning aan de Marconiweg. Daar is hij veruit de jongste. Maar dat geeft niet. Hij komt er helemaal tot rust.

'Op vrijdag zijn we allemaal versleten.'

De vrijwilligersclub van seniorencomplex De Pionier telt acht leden. Het kookteam is verantwoordelijk voor Taverne de Schranserij. We koken inmiddels voor zo’n 50 man’, vertelt Lenie trots. ‘Elke week. Maar nu even niet. Want we krijgen een nieuwe keuken!’